Zoeken
A3177 verkleind.JPG

Vinkeveld

In opdracht van woningcorporatie GroenWest heeft Bébouw Midreth 38 (sociale) huurwoningen ontwikkeld en gerealiseerd in de nieuwbouwwijk Vinkeveld in Vinkeveen.

‘Vinkeveld’ is een compleet nieuwe buurt in Vinkeveen waar in totaal ruimte is voor ongeveer 200 nieuwbouwwoningen. Vinkeveld krijgt een dorpse uitstraling met gevarieerde bebouwing van duurzame woningen grenzend aan landelijk gebied. Woningcorporatie GroenWest realiseert op deze locatie 38 duurzame (sociale) huurwoningen. Begin 2016 heeft GroenWest de uitvraag gedaan voor de ontwikkeling en realisatie van deze 38 grondgebonden woningen middels het ‘Design&Build’ principe. Na de aanbestedingsprocedure is het plan van Bébouw Midreth gekozen. In december 2016 ondertekenden beide partijen de Design&Build overeenkomst.

Na een intensief ontwerptraject met GroenWest en KVDK Architecten is middels de BIM-methodiek eind 2016 de omgevingsvergunning ingediend op basis van een goedgekeurd ontwerp. Op 9 juni 2017 is samen met de corporatie en de gemeente De Ronde Venen het officiële startsein gegeven voor de bouw van de 38 huurwoningen. Begin februari 2018 zijn de eerste woningen opgeleverd en eind maart 2018 zijn de laatste woningen opgeleverd aan GroenWest.   

Gerealiseerde beeldkwaliteit

KVDK Architecten heeft de woningen in harmonie met het beeldkwaliteitsplan ontworpen, dit document was een belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp. Middels meerdere sessies met GroenWest en het kwaliteitsteam (Q-team) van de gemeente De Ronde Venen werd de kwaliteit van het ontwerp gewaarborgd. Vinkeveld kenmerkt zich door een gemengde architectuurstijl: een mix van traditionele stijl en jaren ’30 stijl. Kleinschaligheid en traditioneel materiaal- en kleurgebruik zijn karakteristiek. Het definitieve ontwerp past goed bij de bestaande omgeving en is niet trendgevoelig.

De inpassing in de (bestaande) omgeving is een bepalend element geweest, aangezien het bijdraagt aan een stabiele toekomstwaarde voor de woningen. Om het dorpse karakter te benadrukken verschillen de woonblokken onderling iets van basistint. Belangrijk zijn de bindende elementen in het straatbeeld als de eenvoudige hoofdvorm, de toepassing van een zadeldak en eenduidig materiaal- en kleurgebruik. De woonblokken worden beëindigd met een dwarskap als karaktervolle afsluiting van de blokken. Hiermee wordt de schaal van de rijen, in combinatie met de sprongen en sneden, nog eens extra gebroken. Het geheel krijgt zodoende een meer dorpser karakter.

 

Wisselende rooilijnen en elementen als ramen en bijzondere details zorgen voor ritmiek. De individuele woning maakt deel uit van een samenhangend groter geheel en is onderdeel van een afgewogen compositie. Door een groot aantal varianten in de gevel verschillen alle woningen van elkaar. Om de gewenste samenhang te verkrijgen is er gekozen voor een sterke basisornamentiek in de vorm van luifels, overstekken en plinten.

De entrees van de woningen zijn voorzien van een mee ontworpen luifel met bovenlicht. Een principe dat veel in de jaren ’30 werd toegepast, waardoor het daglicht tot diep in de entree valt. Ook de steens diepe neggen, waardoor de kozijnen dieper in de gevels liggen, geven een extra verrijking en schaduwwerking aan de straatgevels.
Het kleurgebruik van de gemetselde gevels is uiteraard afgestemd en in harmonie met de kleurtonen van het stedenbouwkundig plan evenals de keuze voor de bestrating. De diverse blokken verschillen onderling iets van kleurtoon om voldoende onderscheid en differentiatie te krijgen.

Duurzaam bouwen

De woningen in Vinkeveld zijn duurzaam gebouwd. De gemeente De Ronde Venen heeft bijzondere randvoorwaarden hiervoor opgesteld. De woningen voldoen aan de volgende voorwaarden: Dak: Rc-waarde 7,0; Gevel: Rc-waarde 6,0;

Vloer: Rc-waarde 5,0; Full-black zonnepanelen van totaal minimaal 3.100 WP; Het toepassen van driedubbelglas.

Alle woningen zijn daarnaast voorzien van een individueel hoog rendement centrale verwarmingsinstallatie met vloerverwarming op de begane grond en radiatoren op de eerste verdieping. In combinatie met een zelfregulerende mechanische ventilatie zorgen de woningen voor een vermindering van de CO2 uitstoot. (vermindering van de milieubelasting).