icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Heinenoord, deelplan 1 't Groen

Aan de rand van Heinenoord komt een nieuwe duurzame woonwijk. In het eerste deelplan van ’t Groen komen 48 duurzame en bijna energie neutrale koopwoningen en 20 huurwoningen.

Opdrachtgever
Novaform
Architect
RoosRos Architecten
Constructeur
Aveco de Bondt
Uitvoeringsperiode
Medio 2023 - 2e helft 2024

't Groen

Zoals de naam al suggereert woon je hier echt in 't groen: meer dan de helft van het project biedt namelijk ruimte aan groen en water.  De levendige  beplanting, waterrijke zones, natuurlijk paden en afwisselende bebouwing bieden een prettige woonomgeving waarin vrijstaande woningen, twee-onder-een-kapwoningen en stijlvolle rijwoningen elkaar afwisselen. Dit komt terug in drie woonsferen: De Laan, De Waard en De Kreek. Subtiele verschillen in materiaal, kleur en gevelafwerking geven de wijk een levendige uitstraling.

Duurzaamheid

In het kort betekent duurzaamheid in ’t groen:

  • 100% gasloos
  • Bodemwarmtepomp die kan verwarmen én koelen. (hoger rendement (lager stroomverbruik), langere levensduur en meer koelvermogen dan bijvoorbeeld luchtwarmtepomp)
  • Douche en ventilatie warmte-terug-win-installatie (WTW)
  • Triple glas
  • Standaard 4 PV-panelen, uitbreiding mogelijk
  • BENG 
  • Dakbloemenweide op de platte daken waardoor extra isolatie

Wonen in ’t groen is wonen in én met de natuur. Zowel de omgeving als de woningen worden gebouwd met respect voor het milieu en de toekomst. Zo zijn de woningen gasloos en energiezuinig en gebruiken we voor de bouw duurzame/circulaire materialen. De groen- en waterrijke omgeving maakt de woonwijk klimaatbestendig en veerkrachtig. Er worden extra klimaat-adaptieve maatregelen toegevoegd in de vorm van bijvoorbeeld waterdoorlatende verhardingen, groendaken en waterbufferzones.

De woningen in 't groen worden voorzien van een duurzame bodemwarmtepomp. Dit systeem kan de woning verwarmen én verkoelen. Deze vorm van koelen verlaagt de temperatuur in de woning met enkele graden ten opzichte van een woning zonder dit systeem. In alle verblijfsruimten is vloerverwarming aangelegd voor een prettig binnenklimaat. 

Daar waar mogelijk worden de platte daken in 't groen voorzien van een dakbloemenweide. Dit ziet er niet alleen mooi uit, maar heeft ook een ecologische waarde. Vlinders en andere insecten kunnen zich naar hartenlust voeden met de nectar van de bloemenweide. Ook fijn: dit groendak biedt ook praktische voordelen. Zo gaat het dakleer twee keer zo lang mee, neemt het regenwater op én isoleert het. In de zomer is het daardoor koeler en de winter warmer. 

Standaard worden de woningen in 't groen uitgevoerd met 4 PV-panelen ('zonnepanelen') op de daken.

De ventilatie in deze duurzame woningen wordt geregeld middels een warmte-terugwin-installatie (WTW). Deze installatie is dubbelwandig en zorgt ervoor dat de warmte van de uitgaande lucht wordt hergebruikt om de frisse buitenlucht voor te verwarmen. Dit wordt ook wel balansventilatie genoemd en zorgt ervoor dat de woning niet afkoelt door het ventileren! 

Daarnaast voldoen alle woningen aan de Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG) norm. Bij het ontwerp van de woningen is rekening gehouden met diverse milieuaspecten, zoals de keuze van materialen, werkzaamheden tijdens de bouw en het werken met geprefabriceerde onderdelen.

Projectwebsite 't Groen