icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Bodegraven, Nieuw Rijngaarde

In het centrum van de wijk Dronenwijk te Bodegraven, aan de Vrije Nesse, is een appartementgebouw ontworpen en gerealiseerd met 43 seniorenappartementen met zorgfunctie.

Opdrachtgever
Mozaïek Wonen
Architect
INBO Architecten
Constructeur
Van Rossum Raadgevende Ingenieurs
Uitvoeringsperiode
oktober 2016 - september 2017

Ontwerp en inrichting

Bij het ontwerp was bijzondere aandacht voor twee zaken: de kwaliteit van uitzicht optimaliseren en de gemeenschappelijke verkeers- en verblijfsruimten kwaliteit meegeven om het onderlinge sociale contact te bevorderen. De route van gebouwentree naar woningentree is extra ruim en licht uitgevoerd, daglicht wordt naar binnen gehaald via het dak en bereikt via vides de onderliggende verdiepingen. Om redenen van praktisch nut en comfort zijn de fietsenstalling op de begane grond en de scootmobielen in de bergingen op de verdiepingen bij de woningen gelegd. Hierdoor zijn er geen anonieme gemeenschappelijke bergingblokken nodig.  

Installaties

Het vijf-laags gebouw is voorzien van twee liften en voldoet aan de EPC-eis van 0,4. De appartementen zijn voorzien van buitenzonwering en het dak is vol gelegd met PV-panelen. De installatie in de appartementen bestaat uit een HR-ketel en een ventilatiesysteem met natuurlijke toevoer en mechanische afvoer. 

  

Uiterlijk van het gebouw

Het gebouw is uitgevoerd in kalkzandsteenwanden en betonvloeren. De gevels zijn opgetrokken uit traditioneel metselwerk. Door gebruik te maken van drie verschillende tinten gevelsteen wordt het gebouw in drie-delen verdeeld en ontstaat er een horizontaal karakter.