icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 28 september 2023

Projectteam Lloyd Yard ontvangt bezoek van de oosterburen

Regio Randstad Zuid haalt internationale banden aan. Duitse vakbroeders kijken ogen uit bij Rotterdamse Lloyd Yard.

Inspirerend bezoek

Een delegatie van het Bau- und Industrieverband Niedersachsen-Bremen, de Noord-Duitse evenknie van Regio Randstad Zuid bracht 15 september een inspirerend bezoek aan het bouwproject Lloyd Yard in Rotterdam. Vooral de speelsheid en het groene karakter oogstten bewondering van onze oosterburen.

Steeds meer bouwregelgeving wordt bepaald en beïnvloed door Europese besluiten. Denk bijvoorbeeld aan de Kaderrichtlijn Water en de Corporate social responsibility and governance regelgeving (CSRD). Niet voor niets dat Bouwend Nederland in de persoon van René Meyboom een eigen ‘man in Brussel’ heeft om daar de zaak van de Nederlandse bouwwereld te bepleiten. Ook Duitsland lobbyt in de ‘hoofdstad van Europa’. Omdat het zinvol is om samen op te trekken, werken Bouwend Nederland en het Duitse Bau- und Industrieverband aan een goede onderlinge relatie. Dus toen het Bau- und Industrieverband Niedersachsen-Bremen aangaf tijdens hun studiereis aan Rotterdam ook graag een interessant lopend bouwproject te bezoeken, organiseerde Regio Randstad Zuid een inspirerende ochtend bij een van de meest aansprekende Rotterdamse woningbouwprojecten van het moment: Lloyd Yard

Ontwerp toegelicht

Op de Lloydpier in Rotterdam realiseert Bouwcombinatie Kroon & de Koning | Boele & van Eesteren  in opdracht van KondorWessels Vastgoed het project Lloyd Yard, ruim 130 woningen verdeeld over verschillende woongebouwen. De Duitse bouwers, een groep van circa dertig personen, werden ontvangen en welkom geheten door regiomanager Hessel Heins-Wunderle in de keet van de bouwcombinatie. Vervolgens gaf  Silvie Bruijning van KondorWessels Vastgoed een presentatie over het intrigerende project. Ze zette onder meer de filosofie achter het ontwerp uiteen, en hoe zich dat vertaalt in onder meer materiaalgebruik en detaillering. Zo is met bijvoorbeeld cortenstaal en dezelfde baksteen als je in omringende bestaande bouw ziet, de relatie gelegd met het ruwe en stoere verleden van dit havengebied. 

Verrast en onder de indruk

Nadat iedereen van de nodige persoonlijke beschermingsmiddelen was voorzien, nam het gezelschap onder begeleiding van Ivo Zweekhorst van Kroon & de Koning een kijkje op de bouw. Het project bestaat uit een ondergrondse parkeergarage onder de bebouwing met een binnentuin, met een warmtebron die omringd wordt door de woongebouwen. Door een soort venster in de bebouwing heb je vanuit de binnentuin een mooi uitzicht over de Maas. De Duitse bouwers vonden het erg vermakelijk dat er in dat venster een grote schommel komt te hangen, en waren verrast door de detaillering en speelsheid van het ontwerp. Ook de aandacht voor groen en vergroening bij hoogbouw plantte de nodige zaadjes. Maar vooral toonden ze zich zeer onder de indruk van de gedurfdheid om vlakken onbebouwd te laten; de keuze van de ontwikkelaar om omwille van de esthetiek en de aantrekkelijkheid van het project zelf, andere keuzes met mogelijk financiële impact te maken.