icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 28 juni 2019

Co-Creation Centre @The Green Village start volgende fase

Op donderdag 27 juni was Kroon & de Koning vertegenwoordigd bij de feestelijke en inspirerende ontbijt-bijeenkomst bij The Green Village waarin de volgende fase van de ontwikkeling en realisatie van het Co-Creation Centre ingeluid. Wetenschappers, bedrijfsleven en overheden kwamen bijeen om de bereikte resultaten te vieren, de planning voor de vervolgfase te delen en de oproep te doen om de nog niet ingevulde onderdelen te organiseren. Alles in co-creatie uiteraard, met als doel om zoveel mogelijk duurzame innovaties te integreren in wat de plek wordt voor onderzoek, co-creatie en inspiratie, midden op The Green Village, de proeftuin voor duurzame innovaties op de campus van TU Delft.

Co-Creation Centre: de plek voor onderzoek, co-creatie en inspiratie

Na een lange en intensieve voorbereidingsperiode is de realisatie van het Co-Creation Centre (CCC) onlangs gestart. Het Co-Creation Centre op The Green Village is de plek waar onderzoek, co-creatie en inspiratie bij elkaar komen. De individuele onderzoeks- en innovatieprojecten zijn op zichzelf in de voorbereiding en uitvoering uitdagend genoeg. Doel is die losse elementen begin volgend jaar geïntegreerd te hebben in een functionerend gebouw, waar onderzoekers, ondernemers, overheden en publiek kunnen samen komen en werken aan de transitie naar een duurzame maatschappij.

Vertrouwen en gezamenlijke ambitie als basis voor co-creatie

De realisatie van de funderingspalen met warmtewisselaarsfunctie (Energy piles) en het circulaire beton gebruikt in de onderbouw (Circuton) zijn inmiddels uitgevoerd. Na de zomer wordt een start gemaakt met de bovenbouw en vervolgens met de installatie van de klimaattoren. “In dit soort complexe projecten waar we in co-creatie werken aan echt innovatieve oplossingen, vormen vertrouwen, flexibiliteit en ambitie de belangrijkste basis voor samenwerking”, aldus Hubert Linssen, manager Building & Realisation bij The Green Village en projectleider van het Co-Creation Centre -project. 

Circulair bouwmateriaal gebruikt in de onderbouw

Niek Ridderbos, directeur Innovatie bij VolkerWessels en partner van X!Delft, de samenwerking tussen TU Delft en bedrijfsleven, is trots op de bereikte resultaten met Circuton. Circuton is een nieuw circulair bouwmateriaal, dat gebruik maakt van gerecycled beton en ontwikkeld is door C2Ca, een TU Delft startup samen met GBN Strukton. “Anderhalf jaar geleden wilden we met een groep innovatieve partijen in de bouwkolom verandering brengen in de manier waarop wij met onze grondstoffen omgaan. Circuton is een heel interessant materiaal dat nu voor het allereerst hier in ‘real life’, in een echte omgeving, in een echt gebouw, gebruikt is. Dat levert waardevolle lessen en inzichten op en roept tegelijkertijd nog veel vragen op over de bedrijfseconomische waarde en inpassing in regelgeving. Dat alles is dan ook onderdeel van het verdere innovatie- en opschalingsproces.”

Van theorie naar praktijk

Alle onderzoeks- en innovatieprojecten zullen in de nu komende periode van voorlopig en definitief ontwerp worden vertaald naar uitvoeringplan en planning. Tijdens deze bijeenkomst werd de overeenkomst getekend met Kroon & de Koning, onderdeel van VolkerWessels Groep. “In de bouw valt nog zoveel te innoveren en te leren”, aldus Ivo Zweekhorst, directeur bij Kroon & de Koning. “Als middelgroot bouwbedrijf is het belangrijk op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen. Dit bijzondere project geeft ons de mogelijkheid met onze eigen mensen direct betrokken te zijn bij de hightech innovaties vanuit TU Delft en andere betrokken ondernemers.”

 

   

Zie voor het volledige bericht de website van The Green Village.