icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 07 september 2023

(Blog) Daniel Michon en Bert Havekes

In gesprek met...Daniel Michon en Bert Havekes, trainees bij Kroon & de Koning

Hoe weet je wat er nou echt bij je past? Met die vraag liepen ze tijdens hun studie geregeld rond. “Om na je afstuderen en één stageperiode een keuze te maken, dat is zonde. Je ontneemt jezelf de kans om breder te kijken.’ Een traineeship zoals ze nu doorlopen bij Kroon & de Koning was voor Daniel Michon en Bert Havekes de oplossing. ‘Je moet wel rond willen kijken en er bewust voor kiezen om uit je comfortzone te stappen.”

'Je route is niet in beton gegoten'

Bouwbedrijf Kroon & de Koning biedt op dit moment plaats aan vier trainees. De een is afgestudeerd, de ander gaat nog een dag in de week naar school, zoals in het geval van Daniel (25) en Bert (22). In twee jaar tijd stappen ze in principe elke zes maanden over naar een andere afdeling en functie. In april 2022 startte Daniel, na een afgeronde studie Vastgoed en Makelaardij, als trainee Werkvoorbereider. Daarna maakte hij de overstap naar Projectvoorbereiding. “Mocht ik nog switchen naar een andere afdeling dan zal dat mogelijk in de richting van calculatie of ontwikkeling zijn.” Het traineeprogramma is voor hem de manier om uit te zoeken waar hij het best op zijn plek zit. “Als projectvoorbereider zorg je er samen met de opdrachtgever voor dat er een haalbaar plan ontwikkeld wordt binnen de gestelde juridische, technische en financiële kaders. In dat werk schakel je veel met de architect, de calculator, onderaannemers en adviseurs. Als het plan gereed is draag je deze over aan het uitvoeringsteam, waarna de projectleider en de werkvoorbereider het verder oppakken. Ik heb nu meer overzicht, meer structuur, dat bevalt me goed.”

Andere vragen stellen

Bert bleef na zijn stage eerst op de BIM-afdeling ‘hangen’. Sinds september 2022 loopt hij mee in het traineeprogramma. “De tekenkamer is echt mijn ding. Het maken van 2D- en 3D-tekeningen is gewoon heel mooi werk. Maar ik wil mijn kennis graag verbreden, mezelf uitdagen, meer te weten komen over de processen. De BIM is voor mij een veilige stap, maar om beter te worden moet ik de sprong in het diepe wagen. Uit mijn comfortzone, fouten (mogen) maken en ervan leren.” Sinds zijn start als trainee Werkvoorbereider in maart van dit jaar komt hij op nieuwe plekken en werkt hij meer samen met collega’s in andere disciplines. “Ik denk dat ik uiteindelijk wel weer terugkeer op de BIM-afdeling. Maar dan weet ik beter wat er gebeurt op andere afdelingen en wat er nodig is. Ik stel dan andere vragen, waardoor ik nog beter werk kan afleveren.” Die uitdaging zoekt hij duidelijk niet alleen in zijn rol als trainee. Die vindt hij ook in de studie HBO Bouwkunde. “In de voltijd opleiding miste ik de connectie met de praktijk. Daarom doe ik de studie nu in deeltijd, één dag per week.” Hij heeft nog zo’n anderhalf jaar voor de boeg.

Geen dag hetzelfde

Inmiddels draait Daniel mee in verschillende projecten. “In het begin ben je vooral aan het meekijken, voelde ik me nog een beetje de stagiair. Na verloop van tijd krijg je concrete taken en verantwoordelijkheden, is er ruimte om eigen initiatief te nemen en voelt het steeds meer als werken.” Gevraagd naar zo’n werkdag, wordt de afwisseling in de agenda al snel duidelijk. “Het is mooi om betrokken te zijn bij het hele proces, van de planvoorbereiding tot de aannemingsovereenkomst. Controle van tekeningen, opstellen van kostenramingen, bouwoverleg en afstemming met de architect. Geen dag is hetzelfde. En om mijn bouwkundige kennis bij te spijkeren, volg ik nu een cursus elementaire bouwkunde.”

Minder overzicht en meer schakelen

Terugkijkend op zijn tijd tot nu toe, merkt Bert dat hij altijd veel waarde heeft gehecht aan de structuur die hij gewend was op de BIM-afdeling. De hele week aan de virtuele tekentafel was vooral lekker overzichtelijk. “Als werkvoorbereider moet ik veel meer schakelen en ben daardoor veel flexibeler geworden.” Ook Daniel is in zijn huidige rol tot een nieuw inzicht gekomen. “Coördineren, met mensen omgaan en initiatief nemen, dat gaat me redelijk goed af. Maar calculeren is een ander verhaal. En ik mis nog de parate kennis waar collega’s steeds op kunnen terugvallen. Kennis die komt vanuit ervaring, dat kun je niet leren.”

Open staan voor de zoektocht

Motivatie is voor beiden de sleutel om het maximale uit het traineeprogramma te halen. “Je moet het echt wel willen”, klinkt het met enige regelmaat. “Je moet er bewust voor kiezen om uit je comfortzone te stappen”, benadrukt Bert. Waarop Daniel aanvult: “Na een opleiding in Vastgoed en Makelaardij zou het logisch zijn om aan de slag te gaan op de afdeling Ontwikkeling. Door bewust breder te kijken heb ik als trainee gaandeweg ontdekt dat er nog zoveel andere goede plekken zijn. Je springt in het diepe, maar leert zoveel meer. Je pad is dus niet in beton gegoten. Het is een zoektocht die je onder begeleiding van je mentor onderneemt. Daarvoor moet het bedrijf natuurlijk wel de ruimte bieden. Hier gaat dat heel goed.” Wat daar voor nodig is? “Een laagdrempelige en professionele organisatie, met aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling.”