(Blog) Sander Timmermans
In gesprek met... Sander Timmermans, projectleider bij Lugten Malschaert Architecten
Bezwaar aantekenen tegen de bouw van de woningen in zijn achtertuin, zal hij niet doen. Als architect is hij er nauw bij betrokken. Sander Timmermans over bouwkundige samenwerking in het nieuwbouwproject Charlotte de Bourbon en Oudelandstraat.
Projectleider Sander Timmermans over samenwerking: ‘Je moet elkaar ook vrijlaten en de ruimte durven geven’
Vanuit zijn woonkamer kan hij eenvoudig de vorderingen in de gaten houden. Liever gaat hij er dagelijks even kijken. Midden in de Dordtse wijk Nieuw-Krispijn, aan de Charlotte de Bourbonstraat, is kort voor de bouwvak gestart met de bouw van 114 sociale huurwoningen. Eind 2023 moeten de 47 appartementen en 67 grondgebonden woningen worden opgeleverd. Tegelijkertijd worden er een kilometer verderop, aan de Oudelandstraat, nog eens 48 huurwoningen gebouwd. Resultaat van een nauwe samenwerking tussen opdrachtgever Trivire, Lugten Malschaert Architecten (LMA) en bouwonderneming Kroon & de Koning.
Timmermans is projectleider bij het met name lokaal opererende architectenbureau. “Wij zijn gespecialiseerd in woningbouw en zorg en werken voornamelijk aan projecten in de Drechtsteden, met uitstapjes naar bijvoorbeeld Middelburg en Goes.”
Woningcorporatie Trivire vroeg LMA in 2020 om een stedenbouwkundig plan voor de nieuwbouw. “En dat was vanwege het Programma van Eisen best een uitdaging”, herinnert Timmermans zich die eerste fase. “Je begint niet met een blanco vel papier. Het plan moest bijvoorbeeld aansluiten op de aanwezige kabels en leidingen en er moest een appartementencomplex worden ingepast, met voldoende parkeerplekken en groenvoorzieningen. Ook het aantal woningen was een gegeven.”
'Vanuit vertrouwen in elkaars professionaliteit kun je snel schakelen'
Nadat goedkeuring van het voorontwerp door de gemeente was gegeven, startte de samenwerking met Kroon & de Koning, dat door Trivire werd geselecteerd voor de bouwkundige realisatie. “Om betaalbare sociale huurwoningen te kunnen realiseren, is gekozen voor het concept PlusWonen. Voor mij als architect is de uitdaging om binnen de bouwkundige kaders van zo’n concept je esthetische ei kwijt te kunnen. Het moet natuurlijk niet te saai worden.” Ook voor de welstandscommissie van de gemeente was dat duidelijk een punt van aandacht. “Die vroegen bijvoorbeeld om meer detail in de gevel. Dus is er gekozen voor meer kleur in de keuze voor steen en voegwerk.”
Vertrouwen is wat er volgens Timmermans nodig is voor een goede samenwerking binnen het bouwteam. “Pas als eenieder weet wat hij moet doen en vertrouwen heeft in elkaars professionaliteit, kun je snel schakelen. Daar moet je je voor inspannen en in investeren. Ook de mensen van Trivire en Kroon & de Koning zijn daarvan overtuigd. Dat merk ik dagelijks.” Inmiddels heeft de corporatie iets meer afstand genomen en zijn de onderaannemers aangeschoven in het bouwteam. “Zo is er in de voorbereiding geen specifiek installatietechnisch plan gemaakt, uitgangspunt zijn de installaties binnen PlusWonen. Dat vind ik best spannend, maar ik heb er alle vertrouwen in dat dat goed komt. En anders zoeken we samen naar de beste oplossing. Je moet elkaar ook vrijlaten en de ruimte durven geven.”
Inmiddels zitten de schroefkoppalen in de grond. Om de overlast voor de buurtbewoners te beperken is er niet geheid. En daar was ‘achterbuurman’ Timmermans dan zelf wel weer blij mee.