(Blog) Berry van Loon
In gesprek met … Berry van Loon, Senior werkvoorbereider bij Kroon & de Koning
Aan de Nieuwe Maas in Rotterdam is de bouw van de projecten Lloyd Yard en Babel in volle gang. Twee projecten die op één bouwplaats worden gebouwd door een bouwcombinatie van VolkerWessels zusterbedrijven Kroon & de Koning en Boele & van Eesteren. In veel opzichten bijzondere projecten. Voor werkvoorbereider Berry van Loon is de complexiteit de ultieme uitdaging en samenwerking de sleutel. “Samenwerking is informatie halen en brengen. Daarin moet je kritisch zijn en vooral je boerenverstand blijven gebruiken.”
‘Werk is vragen stellen’
De bouwprojecten ‘Lloyd Yard’ en ‘Babel’ gelegen tussen de Kratonkade en Lloydkade in Rotterdam liggen op schema. Twee projecten die door een bouwcombinatie van VolkerWessels zusterbedrijven Kroon & de Koning en Boele & van Eesteren op één bouwplaats worden gebouwd. Niet wat je noemt een alledaags project. “Het is bouwen op een postzegel”, constateert Berry van Loon, die de gehele werkvoorbereiding van de woontoren Babel voor zijn rekening neemt. Buiten dat is het een opdracht die het uiterste vraagt in voorbereiding en uitvoering. “Geen raamkozijn, detail of indeling is hetzelfde. De visie van de architect zie je terug in alle onderdelen. Het is een architectonisch en bouwkundig uniek project.”
Tot in detail
Er is dan ook veel overleg met de architect. “Je moet al in de voorbereiding tot in detail snappen wat er wordt gevraagd en wat er voor nodig is om het te realiseren. Ook om tegenslagen tijdens de bouw zoveel mogelijk te voorkomen.” Want die zijn er natuurlijk ook. De woontoren herbergt 24 tweelaags maisonnette koopappartementen aan een binnentuin, galerijen die met trappen buiten rondom het gebouw lopen en een parkeergarage. Van Loon is vanaf dag één bij het project betrokken en als enige werkvoorbereider van Babel medeverantwoordelijk voor het eindresultaat. “Je wilt mooie woningen opleveren voor tevreden bewoners. Dat is wat uiteindelijk telt en uiteraard alles binnen planning en budget.”
‘Past het?’
In het voorjaar van 2021 startten de voorbereidingen voor hem. In november nam hij zijn intrek in één van de gestapelde keten aan de Lloydkade. Uitkijkend over de Nieuwe Maas, met zicht op de SS-Rotterdam. Op diezelfde postzegel verrijst de ‘Lloyd Yard’. Een al even bijzondere samenstelling van 136 woningen en commerciële ruimtes in meerdere appartement complexen en townhouses, dat wordt gebouwd door hetzelfde team van de bouwcombinatie met wie Van Loon de bouwkeet deelt.
De stap van tekentafel naar de praktische uitvoering is voor hem nog steeds de meest spannende. ‘Past het?’ is vaak de letterlijke vraag. “Het is vooral veel sparren en afstemmen: met de opdrachtgever, architect, constructeur, projectleider, uitvoerder, centrale inkoop, kopersbegeleiding en de vele onderaannemers en wetgevende instanties. Werk is vragen stellen.”
Dicht op het werk zitten
Dat ‘vragen stellen’, is zo’n beetje zijn tweede natuur. In de werkvoorbereiding draait het om het praktisch uitwerken van de ontwerpen van de architect, constructeur en adviseurs. Vanuit eigen kennis en ervaring haalt hij ‘de praktische fouten’ eruit. “Je moet dus zelf veel weten: over het gebruik van bijvoorbeeld nieuwe materialen, technieken en regelgeving. Daarvoor moet je dicht op het werk zitten. Je moet hier kunnen overleggen met de mensen die het moeten uitvoeren. Dat doe je niet vanuit een kantoor ver weg van de bouwplaats.”
“Maar zowel voor jezelf als voor alle andere partijen geldt dat je niet alles kunt weten, je hebt elkaar nodig. Het uitwisselen van kennis en kunde lukt het meest effectief als je niet alleen met je rechtstreekse collega’s een team weet te creëren, maar ook met de externe partijen. Je bouwt een project samen en daarbij heb je gelijk ook een goede werksfeer te pakken.”
Informatie halen en brengen
‘Kennisuitwisseling’ is een woord dat vaak valt in gesprek met Van Loon. In dit project levert de samenwerking met de collega’s die Lloyd Yard bouwen hem veel op. Maar ook overleggen met zijn andere collega’s vanuit andere projecten. De kennis en ervaring vanuit andere projecten wordt ook digitaal verzameld en in een ‘leerbord’ samengebracht. “Elk kwartaal bespreken we de input en borgen we de opgedane kennis in een digitale omgeving.”
Hij heeft in dat opzicht ook duidelijk zijn eigen idee over samenwerking. “Samenwerking is informatie halen en brengen. Daarin moet je kritisch zijn en vooral je boerenverstand blijven gebruiken.” Hij steekt niet onder stoelen of banken dat hij daarin nogal nauwkeurig is. “Wanneer je informatie haalt, moet je dat goed vastleggen. Zodat ook anderen het kunnen terugvinden. Tijdens het bouwproces, maar ook in de nazorg.“
Groei door ervaring
Kijkend naar zijn eigen ontwikkeling in de 17 jaar die hij bij Kroon & de Koning werkt, bekijkt hij zijn loopbaan als: ‘groei door ervaring’. “De projecten worden steeds groter en complexer, mijn takenpakket breder. Maar je leert vooral van anderen. En af en toe volg je een praktische training om je ‘skills’ bij te houden.” Tekenend voor Van Loon is dan ook dat hij geen druk voelt om door te groeien tot bijvoorbeeld projectleider. “Zolang ik niet elk jaar hetzelfde kunstje hoef te doen, ontwikkel ik mezelf. Woningen, kantoren en andere utiliteitsbouw, elk project kent zijn eigen uitdagingen.” Heeft hij dan al een nieuw project in het vizier? “Nee hoor. Ik blijf richting oplevering het team nog wat langer ondersteunen en ruim voor die tijd komt er echt wel weer een mooie nieuwe uitdaging voorbij waar ik me in vast kan bijten.”