icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 22 januari 2024

(Blog) Cebes Horseling, uitvoerder bij Kroon & de Koning

In gesprek met...Cebes Horseling, uitvoerder bij Kroon & de Koning

‘Ik wil graag meedoen op de steiger’

Hij is een bescheiden Flakkeeënaar die erachter kwam dat de rol van uitvoerder hem het beste past. ‘Tussen de mensen, met de voeten in de klei’, zoals Cebes Horseling het zelf typeert. Van zijn start als timmerman bij de dorpsaannemer J Kroon en zn tot uitvoerder bij Kroon & de Koning zitten ruim 23 jaren. “En mijn hart ligt nog steeds bij dit soort kleinschalige woningbouw in de bebouwde kom”, constateert hij in de keet aan de Van Koetsveldlaan in Westmaas. “Hier kan ik mijn ei kwijt in alle facetten in en om de bouw.”

De 26 woningen in opdracht van corporatie HW Wonen zitten in de afbouwfase. De verwachte oplevering staat nu voor eind februari/begin maart gepland. Na het werk van de energieleverancier maakt de gemeente het nodige grond- en straatwerk nog af. Al met al staat er een overzichtelijk nieuwbouwproject in carrévorm, in de schaduw van een oude korenmolen en met een basisschool om de hoek. Omstandigheden die het werk voor Horseling bijzonder maken. “Ik heb ook gestaan op een project met 77 koopwoningen in een nieuwbouwwijk. Dat lijkt voor iemand die gewend is veel zelf te doen, al snel op repeteerwerk.”

Tussen de mensen, met de voeten in de klei

Vrije wind

Korenmolen Windlust uit1853 staat pal naast de nieuwbouwwoningen. ‘Niet te missen wanneer je het dorp binnenrijdt’, had hij vooraf gezegd. De oude molen is een beschermd ankerpunt in de dorpskern onder de rook van Rotterdam. Om eventuele trilling tegen te gaan en schaderisico te beperken, gingen er dichtbij de molen boorpalen de grond in. De molen zorgde voor nog een andere aanpassing aan de woningen. Die mochten niet te veel wind wegnemen voor de wieken. De oplossing: de nokken van de naastgelegen woningen zakten met 23 centimeter. “Dat maakt het allemaal net weer even anders.”

Pakje Wicky en een koek

Een project in de bebouwde kom vraagt extra aandacht voor de directe omgeving. “Je wilt de overlast voor omwonenden beperken en moet de (verkeers)veiligheid met al het bouwverkeer goed in de gaten houden. Zeker met een basisschool om de hoek.” We hebben contact gezocht met de directeur en samen met Veilig Verkeer Nederland gekeken wat er moest gebeuren om het veilig te houden.” Achteraf bleek dat daarmee een ‘zaadje was geplant’. Horseling organiseerde een bezoek van de kinderen aan de bouwplaats. Uiteindelijk leidde hij drie groepen rond van verschillende scholen uit het dorp. “Kinderen zien van alles gebeuren achter de hoge hekken en zijn nieuwsgierig wat daar gebeurt. Je geeft ze een pakje Wicky en een koek en zet ze een helm op en loopt vervolgens een rondje met ze. Het is fantastisch wat er dan gebeurt. Ze stellen natuurlijk hele andere vragen dan je verwacht. ‘Wat zit er in dat gele ding?’. Volgende week organiseert HW Wonen een kijkmiddag voor toekomstige bewoners. Ook veel vragen, maar dan wel hele andere.”

Mijn ogen en oren

Het werk als uitvoerder is afwisselend. Werkzaamheden uitzetten, plannen, afroepen en het sturen van de onderaannemers ziet hij als zijn belangrijkste taken. “Negentig procent van het werk is uitbesteed. We hebben een koppeltje van eigen vakmensen die de rode draad van de bouw in de gaten houdt. Allround vakmensen met een brede ervaring. Koos Stoop en Marco Groenenberg, ze zijn mijn ogen en oren en bewaken de kwaliteit van het werk. Zij weten hoe wij het hebben willen.”

Meewerkend uitvoerder

Collega’s waarin Horseling zichzelf herkent. De eerste tien jaar van zijn loopbaan heeft hij ‘getimmerd’. Waarna hij de stap zette naar assistent uitvoerder. “Ik was een soort meewerkend uitvoerder. Het papierwerk deed ik erbij.” De volgende stap was die naar de werkvoorbereiding. “Ik ontdekte na de opleiding tot werkvoorbereider al snel dat de uitvoering mij veel beter past. Ik wil graag meedoen op de steiger. Tussen de mensen, met de voeten in de klei.”

En daar is nu weer alle ruimte voor. Want naast de woningen aan de Van Koetsveldlaan bouwt hij gelijktijdig een blok van 5 woningen een paar honderd meter verderop. “En in Mijnsheerenland hebben we net het casco gemonteerd van nog eens 10 eengezinswoningen.”

 

De tijd als timmerman bij de dorpsaannemer in het Zuid-Hollandse Den Bommel ligt inmiddels ver achter hem, toch voelde het enkele jaren geleden weer even als vanouds. Hij was uitvoerder voor de bouw van een seniorenwoning in zijn eigen dorp. “De eigenaar was – hoe kan het anders - een oude bekende. Naar het werk kwam ik met de auto niet eens in z’n drie: dus toch weer een beetje die dorpsaannemer.”