icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Warmtepomp

Met een warmtepomp benut je de warmte van de natuur om je woning of het sanitaire water te verwarmen. Je bespaart er niet alleen een hoop geld mee maar helpt ook mee om uitputting van natuurlijke energiebronnen te voorkomen.

Werking warmtepomp

Een warmtepomp onttrekt warmte aan natuurlijke warmtebronnen, zoals de buitenlucht, de aarde of het grondwater. Deze onttrokken warmte kan vervolgens benut worden om het CV-water of het sanitaire water in huis te verwarmen. Een warmtepomp bestaat uit een aantal onderdelen, waaronder twee warmtewisselaars, een elektrische pomp, een compressor en een leidingensysteem gevuld met een speciale vloeistof.

Het is de compressor die uiteindelijk voor de opwarming zorgt omdat hij een gas samenperst waardoor de temperatuur in de compressor stijgt. Denk aan een fietspomp die warm wordt tijdens het gebruik. De warmtewisselaars en de pomp zorgen ervoor dat de warmte die door de compressor is, gegenereerd opgenomen kan worden en afgegeven aan het verwarmingssysteem in huis.

Soorten warmtepompen

Er zijn vier soorten warmtepompen te onderscheiden: water-water, grond-water, lucht-water en lucht-lucht warmtepompen. De werking van al deze warmtepompen berust op dezelfde natuurkundige principes, het is alleen de manier waarop de warmte onttrokken en afgegeven wordt, die per type pomp verschilt. In onderstaand overzicht kun je zien welke soorten warmtepompen er zijn en op wat voor manier ze warmte onttrekken aan de omgeving. In onze projecten maken we gebruik van lucht- en bodem warmtepompen.

Bodemwarmtepomp

Met behulp van een grond-water warmtepomp kun je de warmte van de aarde (de grond) benutten om het CV-water te verwarmen. De collectoren die nodig zijn om de aardwarmte op te vangen kunnen zowel horizontaal als verticaal in de bodem geplaatst worden. Hoe dieper de collectoren liggen, hoe constanter de bodemtemperatuur en des te hoger het rendement. De keuze van het type plaatsing zal afhangen van de totale tuinoppervlakte en de samenstelling van de bodem. Beide systemen hebben hun eigen voordelen en nadelen.

Luchtwarmtepomp

Lucht-water warmtepompen zijn goedkoper dan geothermische waterpompen (water-water, grond-water), omdat er geen dure grondboringen gedaan te hoeven worden. Het rendement van luchtpompen ligt echter wel wat lager, omdat de temperatuur van de buitenlucht constant varieert. Hoe kouder de buitentemperatuur, hoe lager het rendement. Ze presteren dus het best in de warme periodes. Lucht-water warmtepompen worden daarom vaak toegepast voor verwarming van het sanitaire water of het zwembadwater. Ze zijn bovendien makkelijk te plaatsen.

Efficiënte werking

Een warmtepomp functioneert het meest efficiënt wanneer de temperatuur van de aarde, lucht of water hoog is. Geothermische systemen bieden het hoogste rendement omdat de aarde of het grondwater op grote diepte altijd constant is, ook in de koude periodes waarbij de behoefte aan verwarming juist het grootst is.  Zo is de temperatuur van het grondwater op 50 meter diepte doorgaans 10 tot 14 graden Celsius. Deze systemen zijn dan ook het meest geschikt voor het verwarmen van het CV-water. De werking van lucht-water warmtepompen is wat minder efficiënt in vergelijking met geothermische warmtepompen maar door de lagere aanschaf- en installatiekosten en andere toepassingsmogelijkheden zijn ze toch erg interessant.