Middelharnis, Molenplein 28 woningen

Aan de rand van Middelharnis heeft de voormalige gemeentewerf plaatsgemaakt voor het Molenplein: een bijzonder nieuwbouwproject met zowel CPO-woningen als energiezuinige (en prijswinnende) huurwoningen.

Feiten & cijfers

Opdrachtgever
Kopersvereniging Molenplein, Woongoed GO
Architect
Sturm Architecten
Constructeur
De Wissel Constructie Adviesbureau
Uitvoeringsperiode
maart 2012 - januari 2013
Projectcategorieën

CPO

Van de in totaal 28 gebouwde woningen zijn 18 woningen gerealiseerd volgens het principe van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Hierbij treden particulieren - in dit geval jonge starters, verenigd in kopersvereniging Molenplein - gezamenlijk op als ontwikkelaar van hun eigen woningbouwproject. Doordat de kopers binnen een aantal voorafgestelde kaders hun woningen geheel naar eigen wensen konden ontwerpen, is er binnen een architectonisch geheel een diversiteit aan woningen ontstaan.

Energiezuinige huurwoningen

De resterende 10 woningen zijn energiezuinige en comfortabele huurwoningen, waarvan er 6 zéér energiezuinig zijn. Deze tussenwoningen zijn namelijk ontworpen en gebouwd volgens het zogeheten PassiefBouwen-principe. Het energieneutrale karakter van de woningen zit in extra geïsoleerde gevels, vloeren en daken. Ook de kunststof kozijnen zijn extra geïsoleerd en beglaasd met triple-beglazing. Er is automatische zonwering aangebracht op de zonbelaste gevels en de huizen bevatten een gebalanceerd, CO2 gestuurd ventilatiesysteem met warmteterugwinning via een hybride luchtwarmtepomp. Er is vloerverwarming en -koeling toegepast en op het dak zijn zonnecollectoren geplaatst.

PassiefBouwen Award

De 6 tussenwoningen, waaraan het PHPP-certificaat is verstrekt, hebben de PassiefBouwen Award gewonnen. De Stichting PassiefBouwen.nl is in het leven geroepen om de toepassing van passief bouwen in Nederland te stimuleren. In de stichting zijn particuliere marktpartijen en overheden verenigd.

Projectlocatie

Bekijk op kaart »

News Alerts

xDeze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 7.0 en hoger en Firefox 3.5 en hoger. Wanneer u gebruik maakt van een lagere browserversie kan dit gevolgen hebben voor een optimale werking van deze site.