icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 16 februari 2015

Middelharnis, Molenplein wint PassiefBouwen Award

Het project Molenplein is de winnaar van de PassiefBouwen Award 2014, in de categorie woningen nieuwbouw. Op donderdag 12 februari werd de Award uitgereikt door Chris Zijdeveld, voorzitter Stichting PassiefBouwen aan Simon van Nieuwaal, directeur-bestuurder van Woongoed GO. Dat gebeurde tijdens de Week van de Bouw in de Utrechtse Jaarbeurs.    

Bij project Molenplein is een zestal zeer energiezuinige, maar vooral ook comfortabele huurwoningen gerealiseerd, die volgens het PassiefBouwen-principe zijn ontworpen en gebouwd. Volgens de jury is “het project Middelharnis met zes woningen met die ambitie van een omvang waarvan voorbeeldwerking is te verwachten. Daarnaast is ook de vormgeving inspirerend.”

 

Mooi gevelbeeld

De initiatiefnemer, Woongoed GO, had van meet af aan hoge ambities met het project. “Door een slim ontwerp en een zorgvuldige uitvoering is het gelukt om te voldoen aan de strenge eisen van PassiefBouwen. Dankzij de vasthoudendheid van zowel Woongoed GO als ons bleek het mogelijk om binnen de budgettaire kaders te blijven, zegt Peter Steenhoven van adviseur DWA. De woningen hebben een zeer hoogwaardige thermische en luchtdichte schil en er is vraaggestuurde ventilatie met

warmteterugwinning gerealiseerd. Ook is vloerverwarming en -koeling en een hybride luchtwarmtepomp toegepast.

 

Het resultaat is ronduit fraai te noemen. “Woongoed GO, is zeer tevreden met het mooie gevelbeeld van de woningen. Passief bouwen wordt vaak geassocieerd met rechttoe rechtaan, maar dankzij een zekere speelsheid in de gevels is daar bij het Molenplein geen sprake van.”

 

De zes woningen maken onderdeel uit van een plan van in totaal achtentwintig woningen. Behalve de energiezuinige huurwoningen omvat het project tevens achttien woningen die door middel van CPO zijn gerealiseerd, in nauwe samenwerking met Woongoed GO. De woningen zijn ontworpen door architect Mathijs Klooster voor Sturm Architekten en de bouw werd gerealiseerd door aannemer Kroon & De Koning bv.

 

PassiefBouwen Award

 

De PassiefBouwen Award is een jaarprijs die wordt toegekend aan een afgebouwd passief project uit het voorafgaande jaar en daarvoor het certificaat Gebouwd Volgens van het keurmerk PassiefBouwen Keur heeft ontvangen. De jury van de PassiefBouwen Award bestaat uit een delegatie van het bestuur van de Stichting Passief Bouwen en een delegatie vanuit de Adviesraad PassiefBouwen.